Več zrnatih stročnic v kolobarju in na krožniku 6. DEL

Kako naprej?

Za nami je leto 2016, ki ga je Organizacija združenih narodov razglasila za mednarodno leto zrnatih stročnic z namenom širjenja njihove lokalne pridelave. Da bi povečali pridelavo in samooskrbo s stročnicami, ki jih v glavnem kupujemo v tujini, smo ga tudi v slovenskem kmetijstvu obeležili z različnimi dogodki za več stročnic na njivah in krožnikih. Založba Kmečki glas je na zrnate stročnice opozorila s knjigo Zrnate stročnice, pridelava in uporaba. V njej so napotki, koristni pri njihovem ponovnem uvajanju. Znanje, pridobljeno z različnimi oblikami izobraževanja, pa lahko oplemenitimo le z njegovim prenosom v prakso, izkušnje pa pridobimo le z delom.

Tržna ponudba domačega zrnja stročnic je možnost za odprtje novih delovnih mest na področju pridelave poljščin in vrtnin ter predelave živil rastlinskega in živalskega izvora. Čas je, da kot vrtnarji, poljedelci in živinorejci,  okrepimo lokalno pridelavo in samooskrbo z zrnatimi stročnicami, ohranimo in izboljšamo rodovitnost tal za druge vrtnine in poljščine v kolobarju in ne dopustimo, da bi nam pridelavo na slovenskih njivah in hrano ter izbiro živil v trgovinah določali tujci. Naj se nas naši otroci spominjajo kot dobrih gospodarjev na svoji zemlji.

 

Iz predavanja doc. dr. Darja Kocjan Ačko kooperantom Semenjalnice o pomenu stročnic

2018-01-15T12:10:37+01:00 Nasveti strokovnjakov, Semenjalnica|
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih