Več zrnatih stročnic v kolobarju in na krožniku 5. DEL

Stročnice kot naravna tovarna dušika

Korist vključevanja stročnic v kolobar je manjša poraba mineralnih gnojil in stroškov zanje. Oblikovanje gomoljčkov na koreninah stročnic (nodulacija) in vezava zračnega dušika s pomočjo bakterij (biološka fiksacija) je pri zrnatih stročnicah od 30 do 70 kg/ha. Uspešnost vezave je odvisna od številčnosti vrstno specifičnih bakterij v tleh, ki so v simbiozi z določeno stročnico. Razmere, ki podpirajo delovanje bakterij, so rahla strukturna tla z urejenim vodno-zračnim režimom, dovolj molibdena in železa v tleh pri  pH tal, večjim od šest (na kislih tleh bo aktivnost bakterij manjša, manjši pa bo tudi pridelek). Če simbiotskih bakterij v tleh primanjkuje ali jih ni, je treba zrnje inokulirati z živo kulturo bakterij. Običajno kupljeno seme je inokulirano, zato ga pred setvijo ne izpostavljajmo soncu ter poskrbimo, da bo posejano seme dobro prekrito z zemljo.

V primeru doma pridelanega semena, kupimo ustrezen trgovski pripravek (inokulat), ki ga nanesemo na seme tik pred setvijo. Ker razmere v tleh lahko vplivajo na delovanje simbiotskih bakterij, gredic in njiv, pred setvijo stročnic ne gnojimo s hlevskim gnojem, gnojevko in gnojnico, opustimo ali pa zelo omejimo tudi dognojevanje z mineralnim dušikom, ki lahko zmanjša ali zaustavi aktivnost bakterij pri vezavi zračnega dušika.

 

Primeri vključevanja soje v kolobar

  1. kolobar: koruza za zrnje, soja ozimna pšenica, koruza za silažo, ozimni ječmen
  2. kolobar: sirek ali proso, soja, krompir, ozimna rž, pira
  3. kolobar: koruza za zrnje, soja, pira, oljne buče, ozimni ječmen

 

Pomen stročnic v kolobarju:

–  živijo v simbiozi z bakterijami iz rodov Rhizobium in Bradyrhizobium, ki vežejo zračni dušik;

–  nekatere vežejo več zračnega dušika kot druge. Med zrnatimi stročnicami je to volčji bob (beli, modri in rumeni), po vezavi dušika najproduktivnejši pa je modri;

–  imajo vretenaste korenine, s katerimi odlično črpajo hranila in vodo;

–  zmanjšujejo erozijo, ohranjajo vlago in toploto tal;

–  so primerne za zeleno gnojenje (podor);

–  jih vključujemo v kolobar na 3 do 6 let. Hitrejše vračanje na isto gredico ali njivo poveča tveganje za prenos povzročiteljev bolezni in škodljivcev, širjenje okužb in poškodb in s tem za manjši pridelek.

 

Iz predavanja doc. dr. Darja Kocjan Ačko kooperantom Semenjalnice o pomenu stročnic

2018-01-15T12:09:30+01:00 Nasveti strokovnjakov, Semenjalnica|
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih