Več zrnatih stročnic v kolobarju in na krožniku 4. DEL

Tudi fižol in grah uvažamo

Poleg uvoza sojinih krmil in prehranskih izdelkov uvažamo tudi suho zrnje fižola in boba, mlado sveže in konzervirano zrnje graha, ki so bili tradicionalno prisotni v prehrani naših prednikov. Žal se je uporaba stročnic v vsakdanji prehrani precej zmanjšala tudi zaradi večje kupne moči prebivalstva in dostopnosti dražjih beljakovin živalskega izvora. Zrnate stročnice na krožnikih je zamenjalo meso, pri marsikomu v vseh dnevnih obrokih in v količini, ki presega priporočila nutricionistov. Za človeški organizem optimalno energetsko razmerje med beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati (13 : 25 : 62) je pogosto obrnjeno na glavo.

Prehranske doktrine se spreminjajo in številni nutricionisti opozarjajo na krivično zapostavljenost zrnatih stročnic v prehrani.  Ne razmišljamo, da v živalskem mesu ni prehranskih vlaknin, zato so še posebej koristni ogljikovi hidrati  v zrnju in strokih  s precejšnjim deležem prehranskih vlaknin, ki pri prehrani s stročnicami zmanjšujejo tveganje za nastanek sladkorne bolezni, srčno-žilnih boleznih in bolezni prebavil. Netopne vlaknine v zrnju stročnic, še posebej pa v semenski lupini (celuloza, hemiceluloza, lignin), delujejo kot krtača v prebavilih, topne (pektini, rastlinske gume) pa naredijo mehko blato, prispevajo k redni prebavi, izločanju strupov iz organizma in zato ohranjajo zdravo črevesje.

Zaradi vlaknin, ki jih bakterije v črevesju ne morejo prebaviti, stročnice napenjajo, zato je pomembno, da jih znamo pravilno pripraviti. Z namakanjem in izbiro zrn s tanjšo semensko lupino lahko to težavo precej ublažimo. Tisti, ki stročnic ne uživajo, a bi jih radi začeli, se naj nanje privajajo postopoma.

Pomlad je čas za setev vseh najbolj razširjenih zrnatih stročnic sveta. Po toplotni zahtevnosti za pridelavo lahko v marcu in prvi polovici aprila posejemo grah in bob, toplotno občutljivejši je volčji bob (beli bolj od modrega in rumenega), konec aprila in začetek maja ustreza setvi soje in fižola, pri čemer je zahtevnejši fižol, še posebej visoki. Majsko setev prenesejo vinje, pri čemer ima stročje prednost pred pridelavo suhega zrnja. Na lažjih tleh v vrtu lahko posejemo lečo in čičeriko, pri širjenju na njive pa bo treba preizkusiti tuje sorte, ki pa jih ni veliko. Arašid, ki izvira iz tropskih in subtropskih območij sveta, se od drugih zrnatih stročnic razlikuje po načinu razvoja strokov v zemlji. Zaradi posebnih rastnih razmer in agrotehničnih zahtev arašida pa ni razloga, da bi se trudili z njegovim uvajanjem v pridelavo pri nas.

 

Iz predavanja doc. dr. Darja Kocjan Ačko kooperantom Semenjalnice o pomenu stročnic

2018-01-15T12:08:03+01:00 Nasveti strokovnjakov, Semenjalnica|
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih