Hranilnica ekoloških semen uspešno zaključila pilotno leto semenarjenja

Dr. Maja Kolar, ki v Hranilnici ekoloških semen deluje kot svetovalka kooperantom, je povedala, da so v začetku novembra v prostorih Semenjalnice v Čebelarskem centru v Lescah, sprejeli prva semena kooperantov. »Kooperanti so prinesli zelo različne količine semen, tudi kakovost je bila različna. Medtem, ko enemu od kooperantov ni uspelo pridelati skoraj nič, je drugi prinesel kar 17 kg semen, ki jih je vzgojil iz 800 gramov semenskega materiala.«

 

Od kod take razlike v količini in kakovosti?

Naši kooperanti so rastline, iz katerih so pridelali semena, vzgajali v različnih klimatskih pogojih. Eden kmetuje na visokogorski kmetiji na več kot 1000 metrov nadmorske višine, večina jih ima kmetije v okolici Radovljice, za primerjavo pa smo seme posejali še na eni od kmetij na Štajerskem in na eni v okolici Ljubljane. Izkazalo se je, da klimatske razmere so pomembne, še bolj pa rodovitnost tal in biotska pestrost, ki zelo vplivata na pojav bolezni in škodljivcev. Pokazalo se je, da je na količino in kakovost pridelka vplivalo tudi to, kako dosledno je pridelovalec upošteval napotke svetovalca ter njegova angažiranost. Tam, kjer je bilo vse usklajeno, je bil pridelek zelo dober.

Lahko rečete, da so vse kmetije primerne za pridelavo semen?

Če so vsi dejavniki, o katerih sem govorila, usklajeni, se povsod da nekaj pridelati.

Ste s kakovostjo prinešenih semen zadovoljni?

Kakovost je zelo nihala. Nekaj kooperantov je pridelalo zelo velika in zdrava semena, nekaterim pa so semena napadle bolezni. So pa prav vsi upoštevali navodilo, da jih morajo za nekaj časa shraniti v zamrzovalniku, tako, da živih škodljivcev v semenih nismo našli. Moram povedati, da smo vsa semena tudi razkužili in sicer z razkužilom, ki ustreza ekološkim in Demeter standardom. Po razkuževanju smo semena tudi stestirali. Testi so pokazali, da nobeno od semen ne vsebuje patogenih gliv. Dobili smo zelo dober semenski material, ki bo šel v drugo generacijo semenarjenja.

Koliko je torej primernega materiala za nadaljnje semenarjenje?

Tega podatka še nimam, ker moramo semena še enkrat pregledati in prebrati. Lahko vam povem, da smo od kooperantov dobili 45 kg graha in okoli 25 kg nizkega fižola. Problem pa smo imeli s pridelavo visokega fižola. Zato bomo za nadaljnje semenarjenje, poleg semenskega materiala pridobljenega od kooperantov, uporabili tudi seme, ki smo ga pridelali na učnem vrtu v Radovljici.

Kakšna je vaša ocena prvega leta?

Bilo je zelo poučno pilotno leto, saj nas je doletelo prav vse, kar nas je lahko. Narava je namreč nepredvidljiva, veliko smo se naučili in smo pripravljeni, da gremo naprej. Zdaj nas čaka še pogovor s kooperanti, ki bodo povedali kakšno podporo in pomoč si želijo in ali gredo z nami naprej v naslednje leto.

Kaj se bo s semeni dogajalo po oceni kakovosti?

Spakirali jih bomo v embalažo, ki bo opremljena z vsemi pomembnimi podatki o semenih, potem pa jih bomo razdelili občinam.

2018-05-17T19:45:09+01:00 Kooperanti, Semenjalnica|
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih