Semena so novodobno zlato

Irena Moro, lastnica podjetja Moro in soustanoviteljice Inštituta Ekosemena:

“Kot družbeno odgovorno podjetje, se v družbi Moro čutimo odgovorni, da del znanja in dosežkov vrnemo okolju, kjer delujemo. Z aktivnim pristopom k družbeni odgovornosti namreč soustvarjamo razvoj tako posameznikov kot tudi celotne družbe.

Fizično zlato je že tisočletja dobra, varna naložba. Želimo, da se ljudje zavedajo, da je pomembna naložba tudi v semena, v ohranitev avtohtonih vrst semen. Kajti, semena so novodobno zlato!

Velike korporacije z gensko spremenjenimi semeni vse bolj v pozabo izpodrivajo pristna, starodavna semena. S tem hrana postaja vse bolj enolična in nezdrava. Slovensko okolje je tako biotsko raznoliko, da omogoča ohranjanje določenih vrst semen, in k temu želimo aktivno pristopiti.

Z namenom dolgoročne vzpostavitve semenarjenja, je Ciril Globočnik, župan Radovljice, kjer živim, organiziral vse župane gorenjske, da so pomagali pri realizaciji projekta hranilnice semen. Ta ima sedež v Čebelarskem centru v Lescah. Aktivirali pa smo tudi prebivalce vseh gorenjskih občin, ki so z več kot 200 predlogi izbrali ime prve hranilnice semen na Gorenjskem – SEMENJALNICA.

Denarna sredstva za hranilnico semen poleg družbe More prispeva še nekaj osveščenih slovenskih podjetij in posameznikov. Ponosni smo, da je projekt podprl tudi odvetnik Aleksander Čeferin. Verjamem, da nam bodo sledila tudi druga podjetja, ki delujejo v Sloveniji, in da bodo prepoznali pomen tovrstnega projekta.

Projekt se je intenzivno začel vzpostavljati že v letu 2016, ki ga je Organizacija Združenih narodov (FAO) priznala kot leto stročnic, zato ni naključje, da bomo letos začeli semenarjenje s stročnicami. Semena bodo prejeli kmeti z ekološkim certifikatom, ki bodo k projektu pristopili profesionalno, da bodo semena tudi vzklila.

Celoten projekt Inštituta Ekosemena, katerega soustanoviteljica sem, vodimo skupaj z Regionalno razvojno agencijo Gorenjske. V strokovni komisiji projekta so vključeni tudi strokovnjaki kot so dr. Maja Kolar, Mateja Koler, dr. Marija Gregori. Za strokovno usposabljanje smo prosili tudi dr. Darjo Kocjan Ačko iz Biotehniške fakultete, ki bo z znanjem zagotovo še obogatila Semenjalnico.”

2017-12-22T09:36:10+01:00 Izpostavljeno, Semenjalnica|
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih