Radovljiški eko praznik v znamenju semen

Leta 2013 je občina Radovljica, v sklopu projekta Narava nas uči, pri osnovni šoli A:T. Linharta, uredila učni vrt s sadovnjakom, na katerem vrtnarijo po metodi biodinamike. Celo več. Učni vrt se lahko pohvali, da je, poleg učnega vrta v Kranjski Gori, edini od učnih vrtov v Evropi, ki mu je uspelo pridobiti certifikat Demeter – blagovno znamko, ki označuje hrano najvišje kakovosti, pridelane po načelih biodinamike in ob upoštevanju strogih standardov pridelave in predelave.

Sicer pa je namen projekta biodinamičnega učnega vrta spodbuditi otroke, osnovnošolce, mlade in vrtičkarje k pridelavi zdrave hrane, kmetom pa ponuditi izobraževanje. S pridelki z biodinamičnega učnega vrta občasno oskrbujejo tudi nekatere lokalne ustanove. Za vzdrževanje biodinamičnega učnega vrta in nadaljevanje izobraževanj je Občina Radovljica v letošnjem letu namenila približno 23 tisoč evrov. »Vesel in ponosen sem, da vrt tako uspešno deluje. Na občini se zavedamo kako pomembno je, da naši občani imajo možnost sami pridelati zdravo hrano,« je povedal Ciril Globočnik, župan občine Radovljica.

Od lani v sodelovanju s Semenjalnico na vrtu pridelujejo tudi semena graha, fižola in šetraja. Mag. Stevo Ščavničar, direktor Razvojne agencije Gorenjske, nosilke projekta Semenjalnica: »Veseli me, da se župani, – naš projekt je podprlo vseh sedem županov Zgornje Gorenjske – zavedajo kako pomembno je v današnjih časih pridelovati zdravo in kakovostno hrano. Tudi tako, da občanom omogočijo dostop do kakovostnih semen.« Semena graha in fižola, ki so jih letos prvič poskusno pridelali kooperanti Semenjalnice, bodo župani že letos razdelili občanom.

Doktorica Maja Kolar, ki v projektu Narava nas uči, sodeluje od vsega začetka, letos pa je začela delati tudi v Semenjalnici, je povedala, da je osnovni namen projekta spodbuditi občane k pridelavi visokokakovostne hrane, prispevati k večji samooskrbnosti in ohranjanju naravnega ravnovesja. »V teh 4 letih smo se z naravo in o naravi marsikaj koristnega naučili. Kar lahko opazite je, da se širimo, povezujemo in sodelujemo. Ker so se nam letos s stojnicami pridružile tudi ekološke in biodinamične kmetije, smo prireditev poimenovali kar eko praznik.« Občanom so se s svojimi pridelki predstavili tudi kooperanti Semenjalnice, ki so letos prvič pridelovali semena stročnic. Lastna semena pa že od vsega začetka pridelujejo tudi na biodinamičnem učnem vrtu. »Tako vzgojena semena so najbolj prilagojena našemu okolju in iz njih lahko pridobimo najbolj vitalno hrano. Zato smo se letos pridružili tudi projektu hranilnice semen, ki ga vodita Ragor in Ekosemena inštitut. Uspeli smo pridelati precej semen graha, šetraja in fižola. Ker pa na vrtu zbiramo tudi stare sorte semen stročnic vljudno vabim občane, da jih delijo z nami.«

Več starih sort bo pomenilo tudi večjo pestrost na naših vrtovih in naših krožnikih. Tu bodo v prihodnosti veliko vlogo imeli tudi lokalni ekološki kmetje, ki so se letos prvič s svojo ponudbo predstavili prebivalcem in obiskovalcem. Njihova želja je, da bi vzpostavili trajnostno sodelovanje, kot je npr. tedenska dobava zabojčkov ekološke hrane, ki ima vrsto pozitivnih učinkov na počutje in zdravje ljudi.

 

NEKAJ FOTO UTRINKOV IZ EKO PRAZNIKA:

 

  

 

 

Dobrote, ki so jih učenci pripravili iz sestavin proidelanih na biodinamičnem učenm vrtu.

 

 

Kooperanti Semenjalnice s Cirilom Globočnikom, županom občine Radovljica, mag. Stevom Ščavničarjem, direktorjem Razvojne agencije Gorenjske, nosilke projekta Semenjalnica in Mihaelo Zalokar, predsednico biodinamičnega društva Ajda Gorenjska.

 

 

Biodinamični preparati

 

Kremen iz roga

 

Kooperanti Semenjalnice in lokalni ekološki kmetje so občanom ponudili svoje pridelke.

2017-11-06T10:49:23+01:00 Dogodki, Kooperanti, Semenjalnica|
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih