Prihaja nova kemikalija, hujša od aspartama

Vajeni smo že, da je v hrano dovoljeno dajati karkoli. In vsak dan vidimo na trgovinskih policah toliko slabega, da si mislimo, da slabše že več ne more biti. Ampak prehranska industrija ima vedno v rokavu še kakšnega (kemičnega) asa. In tokrat je prekosila samo sebe.

Zadeva se imenuje *Sweetmyx*, izdeluje pa jo podjetje Senomyx. Po imenu sodeč bi pričakovali, da gre za kakšno sladilo ali pa mešanico sladkorja in sladil. V resnici ta kemikalija nima okusa, ne sladkega ne katerega drugega, je pa zmožna na nenaraven način okrepiti našo individualno zaznavo sladkega okusa. To pomeni, da lahko nekemu izdelku dodajo bistveno manj sladkorja kot doslej, pa se bo vseeno zdel zelo sladek, ker bo kemični izum Sweetmyx to v naših možganih umetno povzročil. Za industrijo je to prava mana z neba, saj bodo po eni strani porabili manj sladkorja in s tem prihranili, po drugi strani pa bodo lahko na ovitku deklarirali manj kalorij, saj Sweetmyx kalorične vrednosti nima, in se tako pretvarjali, da je ta umetni izdelek bolj zdrav.

Sweetmyx, znan tudi pod *oznako S617,* deluje tako, da v možganih sproži lažen občutek sladkosti. Če vam to ne deluje dovolj znanstveno fantastično, berite naprej. Kajti način, kako so to patentirano kemično snov odkrili, je več kot srhljiv. Podjetje je najprej kloniralo človeške okušalne brbončice. Nato so te klone obstreljevali z milijoni različnih molekul, da bi odkrili, katere kemične snovi se na klonirane brbončice najbolje vežejo in pri tem povzročijo najmočnejši umeten sladek okus. Zmagovalec tega tekmovanja kemikalij pa je bil Sweetmyx.

Če možgani začutijo, da prihaja nekaj sladkega, vseeno sprožijo izločanje insulina, pa čeprav sladkorja (ali kalorij) v resnici ni bilo. To izčrpava trebušno slinavko in zmanjšuje odzivnost celic na insulin. Prav tako pa to zmede hormone lakote in sitosti ter povzroča v telesu nenaravne posledice. Prav to je razlog, da umetna sladila, kot se je izkazalo, redijo, pa čeprav nimajo kalorične vrednosti.

Sweetmyx je varen samo za izdelovalca. Bolje rečeno, varno ga je lansirati, saj so dobički od njegove prodaje zagotovljeni. Za to je poskrbel zakon, ki vedno daje prednost kapitalu. Za varnost ljudi pa je poskrbljeno bistveno manj. Ljudje morajo kot še vedno doslej poskrbeti sami zase. Na srečo se je Senomyx že pohvalil, da bo eden prvih izdelkov, kjer bodo to kemikalijo začeli uporabljati, Pepsi Cola. Torej smo zdaj posvarjeni.

Izogibajte se tudi sicer vsem živilom, ki imajo v svoji sestavi umetne arome, umetna sladila in podobno. Ne pijte umetnih pijač, pa če vsebujejo ojačevalce okusov ali ne. Ali še bolje, izogibajte se vsej procesirani hrani, to pa pomeni vsemu, kar v Naravi ne obstaja – razen če želite biti del velikega kemičnega eksperimenta na človeštvu. Zelo verjetno je, da se bodo izdelki, ki bodo vsebovali Sweetmyx, na embalaži tudi ponašali z nižjo kalorično vrednostjo ter seveda z nižjo vsebnostjo sladkorja, tako da je to še en signal, na katerega velja biti pri nakupih pozoren.

Bodite previdni in ne uživajte umetnih izdelkov prehranske industrije, saj je po mnenju mnogih gensko spremenjena hrana v primerjavi s Sweetmyxom neverjetno nedolžna in neproblematična. Sweetmyx je hujši od aspartama in natrijevega glutaminata skupaj. In morda je prvi, ne bo pa ostal edini.

2017-09-13T19:31:53+02:00 Novičke|
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih