Prihaja čas za vzgojo rastlin v zaprtih prostorih

Setev semen v prostoru nam omogoči, da začnemo rastline gojiti zgodaj. Na ta način jim podaljšamo rastno sezono in preprečimo, da bi sadike uničila zmrzal. Če imamo premalo prostora, ga ne zapravljamo za setev semen, ki brez težav skalijo na prostem. Najpogosteje v zaprtih prostorih sejemo papriko in paradižnik, ki potrebujeta dolgo rastno sezono.

Kako se lotimo sejanja?

Idealno bi bilo seme sejati v rastlinjake ali plastične tunele. Če nimamo ne enega ne drugega, lahko seme posejemo v stanovanju in ga postavimo na sončno okensko polico. Tudi ogrevani razmnoževalniki niso zelo dragi. Sicer pa manj občutljive rastline potrebujejo temperaturo okrog 12 °C, občutljivejše pa 18 °C.

Če se bomo odločili, da bomo rastline gojili v prostoru, moramo vzeti v zakup, da bomo morali te rastline utrjevati, da bodo lahko preostanek življenja preživele na prostem. To storimo tako, da približno en teden puščamo rastlino čez dan na prostem, zvečer jih pa prestavimo spet noter. Druga možnost pa je, da jih za nekaj dni postavimo v hladno gredo, potem pa jih posadimo na prosto.

Metode sejanja

Za setev semen v prostoru obstajajo različne tehnike, katero izbrati je odvisno od velikosti semen in posode, ki jo bomo uporabili. Pravilo, ki ga velja upoštevati je, da velika semena, kot so semena sejemo posamič v lončke, saj ta semena potrebujejo več prostora za rast. Po eno seme na lonček potrebujejo semena boba, artičoke in gomoljne zelene. Po nekaj semen na lonček, semena cvetače in sladkega komarčka, dve semeni na lonček pa semena navadnega in laškega fižola. V dolgi cevi, kot je na primer tulec toaletnega papirja, lahko posejemo dišeči grahor, grah, sladki grah in sladko koruzo. Srednje velika semena, kot so cvetača sejemo v gojitvene plošče, po eno do dve semeni v vsak razdelek. Nekaj semen na razdelek gojitvene plošče posejemo kolerabico, brokoli in brstični ohrovt. Drobna semena, kot so semena solate, pa potresemo po setveni plošči in jih kasneje pikiramo ali presadimo v samostojne lončke. V setveno ploščo posejemo zeleno solato, por, ohrovt in pecljato zeleno. Nekatere rastline posejane v lončke, najprej presadite v večje lončke in šele nato presadite na prosto. Obstaja pa zelenjava, na primer korenček, ki ne prenaša presajanja, zato ga posejemo direktno na prosto.

 

 

 

2019-02-25T14:34:14+01:00 Pomen semenarjenja|
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih