Pomen semenarjenja

Pomen semenarjenja 2017-08-07T08:10:43+01:00

Navedba iz Osnutka Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020:

Semenarstvo
Semenarstvo v Sloveniji stagnira že nekaj desetletij. Tako je bilo v letih 2001–2004 semenarstvu namenjenih še okoli 2.500 hektarjev njivskih površin, po letu 2005 pa se te površine strmo znižujejo. Vse manjša konkurenčnost domače semenske pridelave se odraža tudi v strukturi semenskih posevkov. V zadnjih letih (od 2008) se v glavnem pridelujejo le še semena strnih žit (na okoli 85 % vseh površinah), delež vrst, pri katerih je pridelava semena delovno intenzivna in tehnološko zahtevna (npr. pri sladkorni pesi, zelenjadnicah, koruzi), pa je v tej strukturi skoraj zanemarljiv (manj kot 4 %). Z izjemo vrst, pri katerih se tehnologija semenarjenja bistveno ne razlikuje od tehnologije pridelave poljščin (strna žita), je tako tehnologija pridelave semena precej nazadovala.

1409, 2018

Vzgoja lastnih semen je ena najpomembnejših stvari v današnjem času

Thomas Lüthi, soustanovitelj in predsednik Združenja Demeter International ter dolgoletni vodja Sekcije za kmetijstvo v Dornachu v Švici, je konec aprila, na povabilo Združenja Demeter Slovenija, prišel širiti znanje o biodinamičnem kmetovanju in zavedanje o [...]

x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih