Od semena do semena

Rastline zrastejo iz semen, ki  kalijo, v zemljo raztezajo korenine in navzgor steblo, iz katerega poženejo listi in cvetovi najrazličnejših barv. Oprašujejo jih  žuželke, kot so čebele, čmrlji in metulji. Iz oprašenih cvetov se razvijejo plodovi s semeni. Semena padejo na zemljo, kjer iz njih ponovno zrastejo nove rastline. In tako naprej in naprej, vedno znova in znova  …

Slovenci imamo bogato zgodovino pridelave vrtnin in njihovih semen, saj jih v preteklosti ljudje niso mogli kupiti v trgovinah in so jih pridno pridelovali na lastnih vrtovih. Ker pa je potrošništvo v polpreteklem in današnjem času preplavilo tudi vrtnarsko panogo, smo ogromno semen starih sort rastlin že izgubili in skrajni čas bi že bil, da vrtnarjenju in semenarstvu namenimo več skrbi in naše pozornosti.

 

 

                                                                           

 

 

 

Kaj potrebujejo semena za zdravo kaljenje?

Svetlobo

Za temnokalilke velja: tako veliko kot je seme, tako globoko ga zakopljemo v zemljo. Svetlokalilke, kot so kamilica, bazilika, ognjič, solate, timijan, majaron, krebuljica in  šetraj, seme pokrijemo z zelo tanko plastjo zemlje, predvsem zato, da je seme zaščiteno  pred izsušitvijo. Vsekakor pazimo, da semena narahlo potisnemo v dobro strukturirano zemljo, da dobijo stik s tlemi.

Vodo

Ko semena posejemo, pazimo, da se le-ta ne izsušijo.

Toploto

Semena za kaljenje potrebujejo različne temperature. Občutljive kulture lahko za začetek vzgajamo v rastlinjakih ali topli gredi in jih šele takrat, ko temperature nekoliko narastejo, presadimo na vrtno gredo.

 

Primeren čas za setev

Rastline zahtevajo določene rastne pogoje. Poleg temperature pomembno vpliva na rast rastlin tudi dolžina dneva. Na semenskih vrečkah  vedno najdete napisan čas, ki je primeren za sejanje določene vrste in sorte rastlin.

 

Tudi rastline potrebujejo svoj življenjski prostor

Pri sejanju je potrebno upoštevati predpisano razdaljo, ki naj bi jo imele rastline na prostem. Če sejemo preveč na gosto, je pomembno kasnejše redčenje, kar pomeni, da je nekaj rastlin potrebno presaditi na drugo mesto ali pa jih celo zavreči.

V lonec na oknu ali sejalno ploščo lahko sejemo bolj gosto, saj rastline kasneje pikiramo. Tako lahko rastline uspešno rastejo v kontroliranih pogojih in se s tem izognemo vremenskim nevšečnostim.  Tudi pridelka  se bomo razveselili preje.

 

 

Pazljiva izbira sejalnega rastnega substrata

Za sejanje in pikiranje mladih rastlinic potrebujemo rastni substrat, ki ne vsebuje veliko hranil, saj prevelike koncentracije le-teh poškodujejo mlade korenine. V primeru, da kot sejalni substrat uporabljamo kompost, je pomembno, da je popolnoma preperel, star vsaj dve  leti.

 

Na kaj smo pozorni pri sajenju?

Ko rastlinice, ki smo jih sejali v sejalne plošče postanejo velike in močne in prekoreninijo lonček, so pripravljene za presaditev na prosto. Pomembni napotki, ki jih pri tem upoštevamo:

 

  • Mlade rastlinice utrdimo, to pomeni, da jih nekaj dni, preden jih imamo namen presaditi na prosto, v dnevnem času postavimo v zavetno in senčno lego.
  • Rastline, ki so občutljive na mraz (npr. paradižnik, paprika), presadimo na prosto po ledenih možeh (okrog   maja).
  • Pazimo na primerno razdaljo v vrsti in globino saditve oz. setve.
  • Kolobar je osnova za bogat pridelek. Z njim dosežemo, da se hranila v tleh optimalno izrabijo in se izognemo enostranski izkoriščenosti tal. Posledica so zdrava tla in najboljša predpostavka za zdrave rastline.

 

Izbira rastlin za urbane vrtove in ljubiteljske vrtičke

Za pridobivanje prvih izkušenj z vrtnarjenjem je primerna izbira rastlin in sort še kako pomembna.  Rastline, ki jih lahko sejemo neposredno na gredico ali v balkonska korita:

  • Kreša: na okensko polico jo lahko sejemo celo leto in že po nekaj dneh jo porežemo in dodamo kruhu ali drugim jedem.
  • Solata: mlade liste solate odrežemo približno 2 cm nad zemljo.
  • Fižol: visoki fižol s čudovitimi cvetovi polepša balkon ali teraso, hkrati pa dobimo zdravo hrano.
  • Redkvice: sejemo jih od aprila do septembra, lahko tudi v balkonska korita.
  • Ognjič: ne uporabljamo ga samo v kozmetiki, temveč je tudi čudovita cvetlica. Cvetovi izjemno teknejo v različnih solatah.
  • Plavica: nekoč smo jo našli na vsakem koraku. Naj dandanes razveseljuje tudi vas s svojo neskončno modrino cvetov.

 

 

 

Vir: Pušenjak Miša, Moj ekovrt, Kmečki glas

2017-08-28T22:49:26+02:00 Iz medijev, Pomen semenarjenja|
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih