Način priprave jedi iz žit

Elvira Devetak žita pripravlja kot samostojne jedi, oziroma v kombinaciji z najrazličnejšimi vrstami sadja in zelenjave, vendar vedno brez mesa ali rib. “Pri pripravi žit je izjemnega pomena uporaba zelišč in začimb saj jih ta naredijo okusnejša, pa še količino soli nam pomagajo zmanjšati. Tudi način priprave je hiter in enostaven. Žita zvečer namočimo v vodi, zjutraj jih pristavimo na štedilnik in zavremo, nato jih odstavimo in pustimo pokrite, da nabrekajo. Ko pridemo domov pa samo še naredimo kakšno zelenjavno omako in jed je pripravljena. Kadar v jed dodajamo kosmiče jih prej skuhamo od 5 do 10 minut, potem pa precedimo, razen v primeru, da uporabimo že toplotno obdelane.«

 

Riž z radičem za 4 osebe

Sestavine: 320 g polnovrednega riža, 2 žlici oljčnega olja, 1 glavica rdečega radiča, 1 čebula, ½ dl belega vina, 100 g skute, malo naribanega parmezana

Priprava: Riž skuhamo v jušni osnovi. V kozico damo olje, sesekljano čebulo, drobno zrezan radič in popražimo. Prilijemo belo vino in pustimo dušiti nekaj minut. K radiču dodamo kuhan riž in dobro premešamo. Nazadnje dodamo še skuto in po želji še nekaj parmezana. Jed potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

 

Bučna juha z ječmenovi kosmiči

Sestavine: 1 večja hokaido buča, 1 čebula, 2 žlici oljčnega olja, 50 g ječmenovih kosmičev, kari, sol, po želji kisla smetana.

Priprava: V loncu na olju popražimo sesekljano čebulo, na kocke zrezano bučo, malo solimo, potresemo z žlico karija, zalijemo z juho iz jušne osnove, toliko, da ta prekrije narezano bučo. Kuhamo približno 20 minut, nato s paličnim mešalnikom vmešamo v kremno juho. Dodamo ječmenove kosmiče. Preden postrežemo lahko dodamo še žličko kisle smetane.

 

Solata iz gomoljne zelene s proseno kašo

Sestavine: 1 gomolj zelene, 2 žlici prosene kaše, jogurt ali jabolčni kis

Priprava: Gomolj zelene olupimo in ga drobno naribamo, dodamo navadni jogurt ali jabolčni kis ter dve žlici prosene kaše, ki smo jo predhodno sprali pod vročo vodo, jo kuhali do 5 do 10 minut in ohladili.

 

Pica iz ržene moke

Testo: 200 g drobno mlete ržene moke, 75 g masla, ½ dl vode, 1 čajna žlička soli.

Izdelava testa: Iz ržene moke, masla, vode in soli zamesi testo. Pustimo počivati 2 do 3 ure. Testo damo v pekač premera 26 cm, pomazan z maslom in oprašen z moko. Pečemo v pečici približno 20 minut pri 200º C.

Nadev: 1 večja čebula, 2 žlici oljčnega olja, 250 g paradižnika iz pločevinke ali svežega, 3 čajne žlice jušne osnove, ½ čajne žličke zeliščne soli, poper, 20 g sira, nekaj oljk in origano.

Priprava: Na olju prepražimo čebulo, dodamo zrezan paradižnik in jušni koncentrat ter pražimo od 15 do 20 minut. Zmes stresemo na predhodno pečeno testo in dodamo sir, oljke, sol, poper in origano. Obloženo pico ponovno damo v pečico in pečemo še 10 minut.

 

Krema z gozdnimi sadeži in ovsenimi kosmiči

Sestavine: 250 g skute ali maskarponeja, 30 g ovsenih kosmičev, 1 ½ dl mleka, 1 čajna žlička vanilje, ½ čajne žličke cimeta, 2 jušni žlici javorovega sirupa, 1 jušna žlica medu, 250 g pretlačenih gozdnih sadežev, 1 ½ dl stepene smetane, malo praženih mandljev ali lešnikov.

Priprava: Sestavine dobro premešamo in jim počasi dodamo še stepeno smetano. Preden postrežemo okrasimo s praženimi mandlji. Namesto gozdnih sadežev lahko uporabimo kakršno koli jagodičevje (borovnice, maline…).

 

Palačinke iz koruznega zdroba

Sestavine: 250 g koruznega zdroba, ½ l vode, 1 čajna žlička soli, 2 žlici oljčnega olja, 50 g ajdove moke.

Priprava: Iz sestavin pripravimo maso, ki naj nekaj časa počiva. Iz mase spečemo palačinke.

Palačinke lahko pripravimo tudi iz srednje mletega riža ali rži. V tem primeru potrebujemo 5 žlic olja in 2 čajni žlici soli. Zelo okusne so z ribanim sirom, paradižnikovo omako ali s peperonato (omaka iz paprik, paradižnikov, olja in čebule).

 

Zeljnati zvitki – sarmice s pšeničnim nadevom

Sestavine: 1 srednje velika glava ohrovta ali zelja, 2 dl vode, 2 žlici olja, ½ žličke kumine.

Očiščene in oprane liste ohrovta ali zelja v vodi, olju in kumini skuhamo na blagem ognju, da se zmehča. Če liste zeljnate glave težko ločite od glave priporočam, da celo glavo zelja za približno 5 minut potopite v vrelo vodo. Ko se listi ločijo jih skuhate do mehkega.

Nadev: 150 g pšenice ali pire, 3 ½ dl hladne vode, 100 g, skute, 50 g ovsenih kosmičev, 100 g na koščke narezanega sira, 2 žlici oljčnega olja, 1 žlička mletih semen gorčice, ½ čajne žličke karija, ½ čajne žličke mletega koriandra, sol in zeliščna sol.

Priprava: Grobo mleto pšenico zmešamo z vodo in pustimo počivati 1 do 2 uri. Namočeno pšenico skuhamo, če je potrebno jo pustimo, da se še malce zgosti. Potem kaši dodamo ostale sestavine in začinimo po okusu. Z maso nadevamo zeljnate liste, jih zvijemo in položimo v model za narastke. Prelijemo z vodo v kateri se je kuhalo zelje in v pečici pri 200 ºC popečemo približno 20 minut. Zraven lahko postrežemo še zeliščno smetanovo omako.

VIR: Revija Pomagaj si sam

 

2017-12-11T08:40:47+02:00 Iz medijev|
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih