Miša Pušenjak svetuje kako narediti setveni načrt

Zima je čas, ki nam omogoča, da si v miru izdelamo podroben setveni načrt.

Miša Pušenjak svetuje, da si narišete načrt vrta in napišite, kaj bo prišlo na katero gredico. Pri tem si označite, katere gredice so bile v jeseni pognojene s hlevskim gnojem, če ga še uporabljate. Svinčnik je primeren zato, ker lahko brišete in sproti popravljate. Videli boste namreč, da vam v prvem poskusu ne bo uspelo izrisati vse tako, kot bi si želeli. Meni to ne uspe še po 15 letih takega dela. Pri tem nizkemu grahu, solati berivki, nizkemu stročjemu fižolu ni potrebno odmeriti svoje gredice. Nizek fižol kombinirajte s kapusnicami, jajčevcem in papriko, pa tudi zgodnjim krompirjem. Berivko s paradižnikom, s katerim lahko kombinirate tudi poletno setev motovilca. Tako imate na gredicah več prostora za novejše stročnice: čičeriko in lečo. Ti dve pa potrebujeta sončno in toplo zemljo, zato ju sejemo šele po prvem maju. Ne pozabite tega, da ne boste razočarani.

Ko je načrt izrisan in ste z njim zadovoljni, po izkušnjah preštejte, koliko vrečic semena potrebujete. Še vedno vam tudi svetujem, da spomladi uporabljate več presajanja sadik in manj direktne setve. Nato poglejte, koliko semena je še doma. Šele nato se odpravite v trgovino po nakupih semena. Svetujem vam tudi, da glavnino semena kupite v trgovinah, kjer so vam na voljo usposobljeni trgovci, ki vam bodo znali kaj povedati o sortah, novostih zahtevah in navadah zelenjadnic, katerih seme ste kupili. V trgovinah z hrano pa dokupimo samo seme, ki ga resnično dobro poznamo.

Na koncu pa ne pozabite, rumene, oranžne in rdeče cvetlice na vrtu so zelo dobrodošle in vam bodo pomagale v boju s škodljivci. Privabijo namreč številne koristne organizme, predvsem žuželke, ki se bodo v vašem imenu borile s škodljivci in njihovimi jajčeci. Tudi kakšna valilnica za ptice pevke, posoda z vodo za ptice ali kar vodni motiv v bližini vrta ne bodo odveč.

Zakaj naj bi si nakopali na glavo toliko dela, se sprašujete. Zato, ker staro seme običajno povzroča veliko težav in slabe volje. Zato zaloge semena v predalih niso zaželene. Da se nam seme ne bi kopičilo v predalih je bolje, da se v nabavo odpravimo z že pripravljenim seznamom. Še vedno bomo našli kaj novega, zanimivega, sorte, ki jih še nismo preizkusili ali so se na novo pojavila na policah trgovin.

Za konec pa še en nasvet. Da bo seme čim dalje obdržalo kaljivost, ko vrečice že odpremo. Vrečice z ostankom semena po končani setvi ne odložimo na tla, ampak jih damo vsaj v žep. Najbolje pa je, da jih takoj zapremo nazaj v vrečico, pomagamo si tudi z kljukicami za perilo in shranimo v suhem in hladnem prostoru. Tako bo seme najbolje shranjeno.

Da bomo lažje naredili seznam semena za naslednje leto, vse porabljene vrečice v tekočem letu odlagajte v posebno škatlo. Na vrtu pa si setve označite s posebnimi tablicami, ki se kupijo, enostavneje in ceneje je označevanje na ploščatih rečnih kamnih, keramičnih ostankih razbitih lončkov ali krožnikov, tudi dna pločevink pijač so v ta namen zelo primerna. Vrečice, v katerih so sorte, ki vam niso bile všeč, si kasneje označite: jaz jih samo prečrtam. Spomladi pa samo preštejete vrečice, tako boste tudi vedeli, katere sorte so bile za vas najbolj primerne in seznam je narejen. Odštejete še seme, ki ga že imate doma in lahko greste v nabavo v trgovino.

 

 

Več nasvetov Miše Pušenjak si lahko preberete na Facebook strani VRTIČKARIJE – https://www.facebook.com/groups/471994796488673/about/ in osebni strani Miše Pušenjak – https://www.facebook.com/mpusenjak

 

 

x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih