Miša Pušenjak o prvih spomladanskih setvah na prosto

Po dolgi in mrzli zimi komaj čakamo, da se dnevi podaljšajo in lahko pričnemo tudi z delom na prostem: na vrtu, njivi ali samo na balkonu. Vendar bi vas kljub temu opozorila, da s setvami nekaterih vrtnin le ne hitite preveč, saj temperatura zemlje ne narašča tako hitro, kot se greje ozračje, kadar nas cel dan grejejo sončno žarki. Seme pa posejemo v zemljo, kjer je na mrzlem in brez pomoči tako dolgo, dokler mlada rastlinica ne pride na dan in požene prve prave liste.

 

Na kaj moramo biti pred pričetkom dela na vrtu pozorni

Prvo pravilo vsakega vrtnarja naj bo, da pričnemo zemljo obdelovati šele, ko se dovolj osuši. Torej, mokro zemljo pustimo počivati. Kdaj je dovolj suha, nam pove predvsem barva zemlje, ki se prične spreminjati: običajno postaja zemlja svetlejša. Preizkus lahko naredimo tudi z roko, zemljo stisnemo v pest: iz zemlje ne sme priteči voda, bolje je tudi, da kepa zemlje ne ostane z lahkoto skupaj. Mnogi se sprašujejo, zakaj tako poudarjamo, da se mokre zemlje ne sme obdelovati. Seveda je velik del zemlje neorganskega izvora in ni živ. Vendar v taki »mrtvi« zemlji rastline še vedno ne bi uspevale, kljub temu, da bi analize pokazale dovolj hranilnih snovi zanje. Šele drobni živi organizmi, ki živijo v zemlji, spremenijo mnoge snovi v zemlji v tako kemično obliko, ki je rastlinam dostopna in sprejemljiva. Vsa ta živa bitja potrebujejo za svoje življenje in delovanje zrak. Tudi korenine rastlin potrebujejo zračna tla, da se lahko širijo in tako najdejo dovolj vlage in hranil za rastline. S tem, ko mi hodimo po mokri zemlji, iztiskamo zrak iz nje, majhni zračni prostori med delčki zemlji izginjajo. Kvari se struktura tal, življenje v tleh izginja.

Zato ne smemo biti nestrpni, čas, ko je zemlja premokra pa izkoristimo za pripravo komposta, ki ga je potrebno presejati in prezračiti po dolgi zimi. Tudi v kompostu živijo isti organizmi, ki ravno tako za svoje delovanje potrebujejo zrak. Ker so zelo občutljivi, komposta ne smemo premetavati v hladnem ali vetrovnem vremenu. Za delo na kompostnem kupu izberemo topel dan brez vetra. Z dobro pripravljenim kompostom lahko nadomestimo gnojenje z organskimi gnojili, izboljšamo strukturo zemlje in poživimo delovanje organizmov v tleh.

 

Pomembna je temperatura zemlje

Preden pričnemo s setvami na vrtu, moramo priti tudi do podatkov o temperaturi zemlje v setveni plasti. Ta je pogosto veliko nižja, kot pričakujemo, posebej če so noči še hladne, ali pa so dnevi prej oblačni, kot sončni. Zemljo ogrejejo samo sončni žarki. Vendar se lahko ponoči veliko toplote, ki se je podnevi že nabrala v zemlji, spet izgubi v vesolje.

Glede na to, da se je internet že udomačil tudi v slovenskih domovih, naj omenim odlično spletno stran Agencije republike Slovenije za okolje – Urada za meteorologijo. Na to stran pridete preprosto tako, da v brskalnik Najdi.si vtipkate geslo ARSO in izberete stran, ki je označena: Vreme in podnebje – napovedi in podatki. Na dnu odprte strani najdete rubriko Podatki o vremenu in čisto na dnu Podatki za kmetijstvo / Agrometeorološki podatki. Poleg podatkov o temperaturi tal najdemo tudi informacijo o vodni bilanci za pretekli dan, teden in vegetacijsko obdobje. Ta podatek je pomemben za to, da pričnemo pravočasno namakati.

Seveda je na straneh ARSO najti tudi vremensko napoved v sliki in besedi in še veliko zanimivega za tiste, ki jih zanimajo posamezni podatki.

 

Seveda je na straneh ARSO najti tudi vremensko napoved v sliki in besedi in še veliko zanimivega za tiste, ki jih zanimajo posamezni podatki.

Vse podatke je potrebno prilagoditi dejanskih razmeram v vašem kraju, saj so postaje preredko posajene po tako razgibanem terenu, kot je Slovenija.

Še spletni naslov za tiste, ki ne iščete po brskalnikih:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/agromet/recent/tsoil/

Informacijo o trenutnih temperaturah zemlje najdemo tudi na teletekstu televizije Slovenije in sicer na strani 166.

 

Več nasvetov Miše Pušenjak si lahko preberete na Facebook strani VRTIČKARIJE – https://www.facebook.com/groups/471994796488673/about/ in osebni strani Miše Pušenjak – https://www.facebook.com/mpusenjak

 

 

 

x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih