Kuhinja na osnovi žitaric v ritmu s tednom

Ko je Elvira Devetak pred 11 leti prevedla knjigo receptov in prehranskih nasvetov Emme Graf, – Kuhinja na osnovi žitaric v ritmu s tednom, ki temelji na hrani pridelani z biodinamično metodo, – si verjetno tudi v sanjah ni predstavljala, da bo prav metoda pridelovanja hrane po načelih biodinamike zadnja leta postala ena bolj popularnih med slovenskimi vrtičkarji. »Vedno več ljudi se namreč zaveda, da je pomembno kaj se znajde na njihovih krožnikih. Zdrava prehrana pa ni dosti vredna, če je ne znamo prav pripraviti. Le tista, ki je pripravljena tako, da ohrani vse svoje zdravilne lastnosti, zares služi svojemu namenu. Hrana mora človeka nasititi tako na fizičnem, kot tudi psihičnem in duhovnem nivoju.«

Živeti v skladu z ritmi narave je najboljša naložba v zdravje

Biodinamiki se pri svojem delovanju ravnajo po naravnih ciklusih. Vsak dan v tednu je podvržen vplivom točno določenih vplivov iz kozmosa. »V naših telesih že stoletja delujejo naravni cikli, ki sledijo ritmu dneva in noči, tedna, meseca in leta. Cikli od katerih se v sodobnem času vse bolj oddaljujemo. Sunday oz. Sonttag je sončev dan, Monday ali Lunedi je dan, ki pripada luni. Naši predniki so vedeli, zakaj so jih tako poimenovali. Vedeli so tudi, zakaj je pomembno, da je naša hrana z njimi usklajena.« Ko sem Devetakovo spraševala kaj je mislila s tem, da mora biti hrana usklajena z vesoljem mi je povedala, da vsak dan pripada točno določeni žitarici. Ponedeljek je dan za riž, torek za ječmen, sreda za proso, četrtek za rž, petek za oves, sobota za koruzo in nedelja za pšenico. »Že stari alkimisti so žita razdelili na posamezne planete in jih povezali z določenim dnevom v tednu. Na ta dan naše telo iz žita lahko počrpa največ dobrega. Vendar vam ni treba skrbeti, če ne boste žit kuhali ob točno določenih dnevih. Meni osebno se zdi najbolj pomembno to, da ljudje sploh začnejo uživati različne vrste žit. Žitna zrna so res zdrava hrana. Organizem varujejo pred izgubo energije in skrbijo za njegovo uravnoteženost. Na voljo so celo leto, paziti moramo le na to, da so vzgojena na ekološki ali biodinamičen način.«

Ponedeljku vlada luna in je dan za riž

Luna vpliva na sistem reprodukcije. Če bomo na ta dan jedli jedi iz riža bomo nekaj dobrega naredili za naš želodec in črevesje. Riževe jedi, ki jih pojemo v ponedeljek dobro vplivajo na ljudi, ki si zdravijo želodčni in črevesni katar, pomagajo pa tudi pri pljučnih boleznih, še posebej pri tuberkulozi, ugodno vplivajo tudi na urejanje menstrualnega ciklusa. Riž je tudi odličen diuretik in je varno žito za tiste, ki ne prenašajo glutena.

Torku vlada Mars in je dan za ječmen

Mars vpliva na žolčni mehur. Številni minerali, ki so v ječmenu izostrijo naša čutila. Ječmen krepi telesno rast, kar je pomembno predvsem za otroke. Zavira tudi staranje organizma, nezaželeno debelost, pomaga pri lajšanju bolečin v grlu, pomaga tistim, ki imajo revmo in išijas. Ječmenova kaša dobro dene ljudem, ki jih pestijo bolezni želodca.

Sredi vlada Merkur in je dan za proso

Merkur ugodno deluje na pljuča in zdravilno učinkuje na kožo, lase in nohte. Povečuje odpornost zob in izboljšuje vid, pospešuje tudi potenje in odvajanje vode. »Če si boste vsaj enkrat na teden privoščili obrok v katerem bo proso boste uspešno preprečili razvoj gnilobnih bakterij. Proso namreč čisti črevesje in razstruplja telo. Je tudi naravni antibiotik.« Na vodi kuhana kaša pomaga pri zakisanosti presnovkov, ki sprožijo putiko in vnetje sklepov. Spodbuja proces toplote preko maščob, ki jih vsebuje in na ta način telo zaščiti pred sklerozo in rakavimi obolenji.

Četrtku vlada Jupiter in je dan za rž

Jupiter se izraža skozi jetra. Ker ima rž v sebi veliko kalija, ugodno deluje na jetra, preprečuje pa tudi hormonsko pogojena rakava obolenja. Zavira tudi nastanek sladkorne bolezni in blaži preveliko zakisanost krvi. Pomaga tudi pri slabokrvnosti, pri boleznih ščitnice, klimakteričnih težavah, lajša migrene in dobro vpliva na živčni sistem. S svojimi energijami obnavlja in oživlja tudi srce in pljuča.

Petku vlada Venera in je dan za oves

Venera vzdržuje ledvica. Oves je kralj med žiti, saj dviguje duševne procese in telesno odpornost. Maščobe v njem ugodno vplivajo na presnovo, varujejo srce, pospešujejo cirkulacijo in preprečujejo nastajanje arterioskleroze. Pomaga celo pri gangreni, vnetju vranice in boleznih rodil. Preprečuje zaspanost, dviguje sposobnost koncentracije, izboljšuje razpoloženje in hitrost odzivanja. »Po uživanju jedi iz ovsa se krvni sladkor po jedi dvigne manj sunkovito, kot denimo po uživanju belega kruha ali belega riža. S tem dosežemo stalno raven krvnega sladkorja, kar je cilj vseh bolnikov s sladkorno boleznijo.«

Soboti vlada Saturn in je dan za koruzo

Saturn se izraža skozi vranico. Beljakovine v koruzi ne vsebujejo glutena, zato koruzni kruh lahko uživajo tudi osebe s celiakijo. Dieta na osnovi koruze ugodno vpliva na otroke, ki bolehajo za redkimi alergijami. »Pomaga tudi pri izločanju ledvičnih kamnov in blaži sečno kislino. Ker vsebuje veliko vitamina E, jo priporočam pri bolnih žilah, sečnih poteh, pri ščitnici, sladkorni bolezni, astmi in rahitičnosti. Več koruzne hrane svetujem tudi tistim, ki imajo zvišan krvni pritisk.«

Nedelji vlada sonce in je dan za pšenico

Sonce dobro vpliva na srce. Če je pšenica vzgojena po biodinamičnih načelih je lahko prebavljiva. Dobro vpliva na razvoj in rast telesa, ker pa vsebuje tudi veliko balastnih snovi spodbuja delovanje črevesja ter ugodno vpliva na raven holesterola in srčni obtok. Zaradi velike vsebnosti glutena je ne smejo uživati bolniki s celiakijo. Med pšenice spada tudi pira, ki je lažje prebavljiva. Preprečuje bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni ter rakava obolenja, pomaga tudi pri urejanju prebave. »Priporočam jo tudi tistim, ki pogosto trpijo zaradi migrenskih glavobolov. Ker postanejo namočena ali kuhana zrna sluzasta, jo lahko uporabljamo tudi za razstrupljanje organizma.«

 

Vpliv rastlin na človeka po Rudolfu Steinerju

 

Rudolf Steiner, utemeljitelj biodinamičnega poljedeljstva je ugotovil, da rastline od katerih jemo koreninski del vplivajo na zgornji del človeka, listi na organe, ki ležijo v trupu, cvetovi in plodovi pa na okončine in sistem presnove. Zato je priporočljivo, da človek vedno zaužije celo rastlino (korenino, liste, cvetove in plodove), saj le na ta način telo dobi vse kar potrebuje. Žitna zrna so edina hrana, ki vsebujejo vse tri dele rastline naenkrat. Zunanji ovoj, ki vsebuje predvsem mineralne snovi in beljakovine ima značilnosti korenine, kalček vsebuje maščobe in vitamine in ima lastnosti cvetov in plodov, notranjost žita, ki vsebuje škrob, pa predstavlja list.

 

VIR: Revija pomagaj si sam

2017-12-11T08:39:54+02:00 Iz medijev|
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih