Kornelija Benyovsky Šoštarić: »Vse se začne s semenom«

Temperatura

Če hočete biti z rastlino od vsega začetka, morate začeti s semenom. Ko govorimo o setvi v vrtu, začetek pomeni pomlad, seveda z določenimi majhnimi razlikami. Nekatere vrste bodo vzklile že februarja ali marca, medtem ko boste druge začeli sejati šele maja oziroma ko mine nevarnost pozebe. Na osnovi svojih izkušenj vem, da je zelo pomembno poznati temperaturo, potrebno za klitje posameznih vrst. Morda je to celo pomembneje od vseh drugih dejavnikov. Če zanemarimo vse podrobnosti, na koncu velja eno samo pravilo. Pri temperaturi pod 7 °C se s sajenjem ne splača niti poskusiti. Pravzaprav je celo bolje, če počakate, da se še malo otopli. Kajti v mokri in hladni prsti bo semenje počasi klilo in ujelo počasen ritem, zaradi česar se lahko zgodi, da ga bo prehitelo semenj, ki smo ga posejali precej kasneje, a pri višji temperaturi.

Globina setve

Poleg temperature je zelo pomembna tudi globina setve. Nekoč je veljalo, da morate seme dobro pokriti, da ne bi bilo v stiku s svetlobo, vendar novejše raziskave dokazujejo, da je za klitje večine vrst pomembna svetloba. V resnici je v naravi tako. Seme se nikoli samo ne zakoplje, temveč preprosto pade na tla in konča pod kakšnim listom ali v senci druge rastline, predvsem pa nikoli ni v popolni temi. Prav zato je potrebno semena pokriti le s tenkim slojem substrata, tako tankim, da prodre skozenj vsaj malo svetlobe. To pravilo je še zlasti pomembno za drobno seme, medtem ko boste večje, recimo fižol ali grah, vseeno sejali nekoliko globlje. V praksi to pomeni, da boste seme s premerom 1 cm prekrili s centimeter debelim slojem substrata. Vsako pravilo ima seveda izjeme, in to so rastline, katerim sploh ni potrebno prekrivati semen, saj za klitje potrebujejo dovolj svetlobe. To so, če govorimo o družinskem vrtu, v glavnem različne začimbnice in zdravilne zeli, na primer bazilika, timijan, majaron in kamilica. Vse te imajo raje, če njihova semena preprosto raztresemo po površini.

Vlaga

Naslednji pomembni pogoj za klitje semen je vlaga. Če sejete zgodaj spomladi, ko so tla še vlažna, je dovolj z grabljami zdrobiti površinski sloj prsti, in že lahko začnete sejati. Vendar tla ne smejo biti prevlažna, saj jih ne boste mogli dobro pripraviti za setev, pa še seme lahko zgnije, če predolgo leži v vodi. Pravi trenutek boste prepoznali brez težav, to bo tedaj, ko se vaših škornjev ne bo več oprijemalo blato. Če se bo, morate še malo počakati. Če pa sejete kasneje spomladi ali poleti, je koristno gredice predhodno dobro zaliti. Tako bo seme takoj prišlo v stik z vlago in bo hitreje nabrekalo, voda, ki bo v naslednjih dveh ali treh dneh izhlapevala, pa bo ustvarila izvrstne pogoje za zdrav začetek klitja.

 

VIR: Iz knjige Zeleni Kvadrat, zdravje iz organskega vrta, Založba Ebesede, d.o.o.

x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih