Kornelija Benyovsky Šoštarić: »Kako rastlini zagotoviti prihodnost in uspeh?«

Iz semen običajno vzgojimo sejance zelenjave in cvetja. Vendar je vaš vrt precej več kot samo to. V njem rastejo tudi številne trajnice, grmovnice in drevja. Vseh teh vrst ne presajamo, temveč jih že takoj posadimo na mesto, kjer bodo ostale. Zato je zelo pomembno izbrati primerno mesto, saj sta lahko od njega odvisna prihodnost in uspeh rastline. Predvsem morate vedeti, da začimbnice in zdravilne rastline vedno sadimo na dobro osončena mesta. Sonce je namreč ključnega pomena za razvoj eteričnih olj, ki nastajajo v njihovih listih in cvetovih. Če bodo rasle na hladnejših mestih, ne bodo nikoli opojno dehtele. Pravzaprav boste ustrezno mesto v vrtu najlažje izbrali, če se najprej pozanimate, od kod posamezna rastlina izvira.

Sončne rastline

Poglejmo kako se tega lotevam sama. Če želim na primer posaditi sivko, si predstavljam otoke, sonce ali toploto. Provanso, kjer pridelujejo znamenito eterično olje. Takoj mi je jasno, da ta rastlina zahteva veliko sonca in ne preveč zalivanja, saj so to razmere, v katerih najbolje uspeva. Zato jo posadim na jug, saj bo tako deležna največ sončnih ur. Jano mi je tudi, da bi utegnila imeti sivka težave s hladno in težko glineno prstjo, ki zadržije veliko vode. Zato dam pod vsako sadiko plast peska in s tem ustvarim drenažni sloj, skozi katerega bo odtekala vsa odvečna jesenska in zimska voda.

Senčne rastline

Na drugi strani so okrasne praproti gozdne vrste in je samoumevno, da jim bo najbolj ustrezalo senčno in vlažno mesto, najbolje na severni strani vrta. Večina vrtnih rastlin, vključno z zelenjavo in cvetjem, pa bo najbolje uspevala, če ne bo ves dan izpostavljena soncu. Takšne so vsaj moje izkušnje, pridobljene na osnovi poskusa z gnojenjem sejancev zelenjave in cvetja. Pri tem poskusu sem iste vrste sejala na dve mesti – na vrtno gredo in pod majhen predor, pokrit s prepustno kopreno. Bilo je sredi poletja, sonce je pripekalo in indeks UV-žarkov se je gibal med 8 in 9. Po mesecu dni so bile rastline pod zaščitno kopreno zdrave, zelene in tako velike, da so se zaradi pomanjkanja prostora že začele zvijati. Na drugi strani so bili sejanci, ki so rasli »pod soncem«, manjši in kot bi zaostajali v razvoju.

 

VIR: Iz knjige Zeleni Kvadrat, zdravje iz organskega vrta, Založba Ebesede, d.o.o.

FOTO: VRTNARICA / VRTLARICA – oddaja o organskem vrtnarjenju HRT

x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih