Kako se lotiti shranjevanja semen?

Zima je pravi čas, da si naredimo načrte za naprej. V miru lahko izdelamo setveni načrt, pa tudi razmislimo katera semena bi radi shranili za prihodnje leto. Če tega še ne počnete, je zdaj čas, da se podučite kako se tej stvari streže.

Zbiranje in shranjevanje semen vnaša novo razsežnost v vrtnarjenje. Kakšna avantura je preizkušati in pripeljati poljščino do semena, še zlasti, če je običajno ne vzgojite iz semena, kar velja za denimo solato ali redkvico. Osnov se da zlahka naučiti; preprosto, prijetno in zabavno pa se je lotevati nekaterih opravil pri shranjevanju, kot sta denimo pobiranje in čiščenje semena. Navsezadnje vam bo hrbtenica bistveno bolj hvaležna, če boste pobirali seme, ne pa izkopavali krompirja ali prestavljali polnega čebra buč!

Shranjevati začnite seme, ki ga najlažje shranjujemo, recimo fižol ali paradižnik. Če vam bo shranjevanje semena res v veselje, lahko začnete shranjevati tudi seme zahtevnejših poljščin. Oplajati lahko začnete tudi svoje sorte tistih rastlin, ki so »kot ulite« pogojem, ki vladajo na vašem vrtu.

Če se boste naučili, kako shranjevati seme, se boste v vseh pogledih prelevili v boljšega vrtnarja. Če boste shranjevali seme, boste bolj vešče opazovali, kako rastline rastejo v vašem okolju, pa tudi kaj se dogaja na vašem vrtu. Začeli boste iskati odgovore na vsa mogoča vprašanja. Kako dolgo traja rastna sezona pri vas? Kdaj najverjetneje pade kakšna dežna kaplja? Kako mrzlo je pozimi? Ali se rastline kje na vrtu ne »primejo« tako dobro kot kje drugje? Le kaj se tam dogaja s prstjo? Katere vrste plevela rastejo na vašem vrtu in v okolici? Kako lahko preprečite, da plevel ne bo zacvetel? Vsi ti dejavniki bodo pustili svoj pečat na uspehu pri shranjevanju semena.

Poučili se boste tudi o bioloških značilnostih rastlin, denimo, kako se oprašujejo, kako delajo seme in kdaj dozori. V navado vam bo prišlo, da jih boste temeljito motrili, da bi shranili samo seme tistih rastlin, ki so najbolj »pridne« in pri katerih se pojavljajo tiste lastnosti, ki si jih najbolj želite. Kateri fižol na gredici prvi zacveti? Katera špinača zadnja požene? Ali vam gre kateri od paradižnikov še posebej v slast in ali je morda osupljivo lepe barve? Ali katera od vaših buč ostaja nedotaknjena, ostalih v bližini pa se je kot po tekočem traku lotila pepelasta plesen?

Začeli boste raziskovati, kje v hiši, garaži ali drugih zaprtih prostorih zunaj hiše bi lahko shranjevali semena in rastline. Kje je hladno in suho, kje pa vlažno? Kje je pozimi ves čas hladno, vendar temperatura ne pade pod ničlo?

V nadaljevanje več o tem kaj je seme in kako seme nastane.

VIR: iz knjige KAKO SHRANJUJEMO ZELENJAVNA SEMENA – Fern Marshall Bradley založbe CANGURA

x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih