Kaj je seme in kako seme nastane

Kot vrtnar ste verjetno imeli v rokah že na stotine, morda celo na tisoče semen. Vendar pa seme lahko uspešno shranjujemo le, če se poučimo, kaj najdemo v njem in kako tisto sploh nastane. Čeprav so semena zelo majhna, imajo kompleksno strukturo, ki lahko neverjetno raste in se spreminja. Dejansko pa je seme sestavljeno iz treh delov:

Kalček je zarodek rastline, ki požene korenine in poganjke, ko seme vzklije.

Založno tkivo oziroma endosperm je zaloga hrane v semenu, ki jo potrebuje kalček, ko začne kliti.

Semenska lupina je trda zunanja ovojnica, ki ščiti kalček. Čeprav je trda, lahko skoznjo vseeno pronicata voda in zrak.

Kako nastane seme?

Večina rastlin, ki jih gojimo na vrtu, da bi se potem znašle na krožniku, cveti in, kot veste je cvet predhodnik semena. Cvet ima spolne organe, ženski spolni organ je pestič, moški pa prašnik. Nekatere rastline imajo cvetove s tako ženskim kot moškim spolnim organom (imenujemo jih popolni cvetovi), druge pa imajo ali samo ženski ali pa samo moški cvet.

Pestič je lahko velik ali majhen, posamični cvet pa ima lahko enega ali več. Sestavljajo ga plodnica na spodnjem delu, cevčica, ki ji pravimo vrat, in brazda na vrhu vratu. V plodnici najdemo semenske zasnove (nedozorelo seme).

Prašniki so običajno sestavljeni iz dveh delov, iz prašnice in prašnične niti. Prašnica je podobna mešičku, v katerem se tvori pelod. Prašnična nit je tenek pecelj, na vrhu katerega najdemo prašnik.

Opraševanje je prenašanje cvetnega prahu s prašnika na pestič. Cvetni prah se ne more prenašati sam od sebe, zato se v naravi poda z marsikom »na pot«: z vetrom, žuželkami, vodo, celo s pticami in netopirji. Najpomembnejši opraševalci na vrtu pa so veter in žuželke.

Oprašitev je naravnost čudežno dogajanje, ko pelodno zrno pristane na pestiču. Vsako pelodno zrno ima dve polprašnici. Po zaslugi prve požene cevka – pelodov mešiček – skozi pestič do plodnice. Druga pa se razdeli na dve semenčici, ki se spustita po pelodovem mešičku navzdol.

Tudi jajčeca so sestavljena iz več jeder. Ena semenčica se združi z dvema polarnima jedroma, kar je zametek za založno tkivo. Druga semenčica se zlije z jajčecem in začne se razvijati kalček. To je oploditev – takrat se seme začne razvijati.

Kako se razvijata plod in seme?

Cvet se po oprašitvi začne spreminjati v plod. Botanika pozna plodove vseh mogočih oblik, od klasičnega plodu, podobnega jabolku, pri katerem se seme obda s sočnim mesom, pa tja do mesnatega stroka, recimo fižolovega stroka. Nekatera semena, denimo seme špinače ali zelene solate, so pravzaprav razgaljena, brez vidne prevleke.

Medtem pa se seme tudi razvija: založnega tkiva okoli kalčka je vse več, oblikuje se tudi semenska lupina. Ko seme dozori, semenska lupina kot trda školjka varuje kalček pred poškodbami oziroma izsušitvijo.

Kako različno se v naravi razvijajo plodovi in razširjajo semena. Če pogledamo na splošno, sadež vedno varuje seme, ki se razvija. Nekateri plodovi so grenki zato, da jih živali ne bi jedle. Marsikateri postane sočen in začne gniti, ko seme popolnoma dozori, prav zato, da seme pride v zemljo. Stroki se lahko posušijo in razpočijo, seme pa odnese na zemljo v okolici. Ljudje, ki shranjujejo seme, si prizadevajo ujeti tisti pravi trenutek, ko je seme sicer že zrelo, vendar se še ni raztreslo naokoli.

Ali bo uspešno prestalo preizkus?

Če sami pridelujete seme, je pomembno, da prestane preizkus kaljivosti, še preden ga posejete, pa čeprav ste ga shranjevali samo nekaj mesecev. Videz lahko vara. Seme, ki ga shranjujejte doma, namreč za razliko od pakiranega ne pride z garancijo za kaljivost. Preveriti morate, če je v notranjosti dobro. (več o tem boste izvedeli v nadaljevanju)

 

V nadaljevanju o tem ali je vredno shranjevati prav vsa semena?

VIR: iz knjige KAKO SHRANJUJEMO ZELENJAVNA SEMENA – Fern Marshall Bradley založbe CANGURA

 

x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih