Ekološko žlahtnjenje rastlin in klimatske spremembe

Valovi vročine in suša, močni nalivi in viharji  – pojavi klimatskih sprememb ne spravljajo v stisko samo kmetov in vrtnarjev, temveč tudi ekološke žlahtnitelje rastlin. Izzivi in nakazane poti iz stiske, so bile centralna tema letošnjega zasedanja kongresa o semenih, ki ga je organizirala Fundacija za bodočnost kmetijstva. Na zasedanju se je zbralo 120 žlahtniteljev, kmetov, sponzorjev in potrošnikov. »Klima je najpomembnejša naravna danost« je v uvodnem govoru menil renomirani raziskovalec klime prof. dr. Hartmut Grassl, upokojeni direktor Max Planck inštituta za meteorologijo v Hamburgu. Odgovorno ekološko kmetijstvo zmanjšuje CO2 izpuhe in je tudi sicer izjemno pomembno. Za rastline pomenijo klimatske spremembe ekstremne vremenske situacije, povezane s hitrejšim začetkom rasti in novimi boleznimi. V okviru kongresa je postalo jasno, da je pristopov za reševanje stisk v toku že več.

Primer za to je tako imenovano populacijsko žlahtnjenje. Drugače kot žlahtnjenje enovitih linijskih sort, zaupa v bolj prilagodljiv genski potencial, je pojasnil dr. Hartmut Spiess, žlahtnitelj na kmetiji Dottenfelder Hof v Bad Vilblu. Prilagodljivost in gibljivost je bila tema tudi v prispevku žlahtniteljice zelenjave Ulrike Behrendt iz združenja Kultursaat e.V., ki je poročala o poskusih s solato. Delovne skupine in razgovori v času pavze so predstavljali priložnost za intenzivno izmenjavo mnenj. Na koncu je Martin von Mackensen, vodja kmetijske šole Dottenfelder Hof zastavil principielna vprašanja za odnos med naravo in človekom v tem času. Več kot 20 let že podpirata Saatgutfond Zukunftsstiftung Landwirtschaft (Fond za semena Fondacije za bodočnost kmetijstva) in GLS banka iz Bochuma ekološko žlahtnjenje rastlin. Klimatske spremembe zahtevajo tudi na področju žlahtnjenja rastlin nove pristope in s svojim letnim prispevkom 1,3 milijona € bo Fondacija lahko podpirala ta prizadevanja tudi v bodoče.

2017-08-24T10:27:08+02:00 Novičke|
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih