Čebelji strup v očeh antropozofa

Vsak organizem si ustvari neko ovojnico. Navzven je to zaščita, navznoter pa je s tem ustvarjen prostor za lastni razvoj. Kdor zasleduje pot propolisa v panju naprej, najde spet tudi  resnično čebelam lastno substanco – čebelji strup. V aktivnosti, da si  ustvari ovojnico, naredijo čebele namreč še korak naprej. Mogoče bi lahko rekli, da duševna doživetja čebel na propolisu, najdejo svoj izraz v dejavnosti žlez. Vsaka čebela ima žlezo za strup. Ta strup skrbi razen za lokalizirano ovojnico na nek način tudi za »psihično ovojnico« čebele. Sposobnost čebele, prinašalke medu, da s svojim žezlom tudi piči, je razlog, da je čebelji panj obdan tudi z ovojnico spoštovanja. Čebelar razlikuje čebelje družine po njihovi pripravljenosti dovoliti določeno distanco in pripravljenosti na obrambo. Čebelje družine po tem tudi ocenjuje. Čebeljo družino z večjo potrebo po distanci pri tem običajno imenuje »agresivno« in stremi k temu, da to nagnjenje s selekcijo odpravi. Če je to tudi prav, ostaja seveda odprto vprašanje.

 Čebela ve, kdo je

Kot pri propolisu, ki ovija in ščiti čebelji organizem v njegovem nastajanju, imamo tudi pri strupu neko notranjo plat. Smisla pa ne odkrijemo zlahka. Rudolf Steiner kaže na to pred več kot 90 leti v svojih predavanjih za delavce, imenovanih »O bitju čebel«. Beremo: «Strup služi čebeli za doživljanje njene identitete. Ves čebelji panj je prežet s tem delovanjem, zato se tudi počuti v sebi.« Zanimiva iz novejših raziskav je paralelno k temu ugotovitev neurobiologa Randolfa Menzla iz Univerze Berlin, ki pravi: «Čebela ima nek notranji svet in ve, kdo je….«

Cvetlica potrebuje strup

Napotek Rudolfa Steinerja v predavanjih za delavce lahko razumemo kot eksistencialen napotek za življenje rastlin. To, kar občuti rastlina ko jo oprašuje insekt, naj bi bilo nekaj izjemno močnega: »Medtem, ko čebela sedi tam gor in sesa, se cvetlica počuti tako dobro, da pošlje k mestu, kjer čebela sesa, svoj sok.« V nadaljevanju pravi Steiner:« Medtem, ko čebela cvetlici nekaj vzame, teče skozi čebelo, od čebele k cvetlici strup. Tako tudi sok rastline in strup ose v primeru, ko piči osa. Podobno je pri mravlji. Kadar se nad rastlino spravi mravlja, celo če gre na debla in veje, ki sploh ne živijo več, teče  v rastlino mravlinčna kislina. Ko pride mravlja, se sok rastline poveže s sokom mravelj. In to je potrebno. Če se to ne bi dogajalo, čebel, os in mravelj, ki prihajajo nad rastline in jih nažirajo, sploh ne bi bilo. K tem rastlinam, cveticam, ne bi tekli potrebni sokovi mravelj in potrebni strupi čebel in cvetice bi čez nekaj časa morale izumreti … Vidite: Čebele, ose in mravlje niso le roparji, temveč prinašajo obenem tisto, kar daje rastlinam, cveticam sploh možnost življenja.«

Spodbuja življenje

Čebelja družina s 150.000 do 250.000 posameznih čebel naredi v letu skupaj 50 do 75 gramov čistega čebeljega strupa. Toda zelo malo čebel pride kadarkoli v situacijo da piči. Strup jemljejo čebele s seboj k rastlinam ki jih obiskujejo in z njim rastline tako spodbujajo. Razen oprašitve, ki je fizični temelj razmnoževanja, regeneracije, krepijo njihove življenjske sile. Ko neka čebela končno umre, pogosto pri opravljanju svojih nalog v  okolju panja, se z njo porazdeli čebelji strup tudi tam. V naravi so s tem naše male čebele veliki zdravitelji. Tudi človeka podpirajo na mnogo načinov  s svojimi darovi – posebej čebelarja. S tem, da se v delu s čebelami neposredno izpostavlja delovanju čebeljega strupa, je namreč deležen od čebel celo prevzgoje svoje duševnosti. Čebelar ne more pa biti vsak. Rudolf Steiner zahteva ob začetku svojih predavanj o čebelah: «Za vzrejo čebel mora imeti čebelar pravzaprav kar največji interes. Od vzreje čebel v življenju ljudi je namreč resnično odvisno več, kot si mislimo.« Ukvarjanje z življenjem čebel spodbuja prožnost razmišljanja in vodi do drugačnega pogleda na svet. Človeka privede s tem do bolj zavestnega delovanja – do delovanja iz najvišjega, kar človek ima, iz JAZa, njegovega duha.

VIR:  Michael Weiler, Gartenrundbrief VI/17

2017-08-11T17:19:45+02:00 Novičke|
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih