Čas sejanja nam narekujeta temperatura in stanje prsti, ne pa datumi

Sejanje semen na prostem

Večino semen trajnic sejemo v vrstah na prostem, kjer tudi dorastejo, nekatera cvetlična in zelenjavna semena dvoletnic in zelju sorodnega sočivja, pa vzgojimo v setvenih gredah in šele pozneje presadimo v vrste na prostem.

Izredno pomembna je dobra priprava prsti za ugodne pogoje kalitve in rasti. Tla pozimi prekopljemo in pustimo, da se prst poleže. Tik pred setvijo jo zrahljamo z motiko, da dvignemo površino in zdrobimo vse grude. Zemljo dobro pretlačimo, dodamo splošno gnojilo, nazadnje pa z grabljami ustvarimo nežno, drobtinasto površino.

Ko sejemo, mora biti zemlja dovolj topla, da semena lahko klijejo, hkrati pa vlažna, a ne razmočena. Čas sejanja nam narekujeta temperatura in stanje prsti, ne pa datumi.

Če sejemo v vrstah, si olajšamo pletje in redčenje. Uporabljamo merilno palico za natančne razdalje in vrtno vrvico za ravnanje vrste. Z robom kopulje, ki jo vlečemo ob napeti vrvici, izkopljemo 6-13 mm globoke brazde. Če je prst suha, brazdo zalijemo in počakamo, da voda odteče, preden posejemo. Sejati ne smemo pregloboko, sicer zlasti drobna semena ne morejo skaliti.

Sejemo na redko zaradi boljše rasti, da ne trošimo preveč semen in da preprčimo nagnetenost sejancev.

Načinov je več:

  • seme sipamo iz vogala vrečke
  • semena vzamemo med palec in kazalec in jih sejemo vzdolž brazde
  • semena vzamemo v dlan in jih z drugo roko sipamo v brazdo
  • lahko pa si pomagamo tudi s preprosto setveno napravo, ki jo kupimo v trgovini z vrtnarskimi pripomočki
  • velika semena, kakršna imata grah in fižol, sejemo posamič s prsti.

 

Posejano seme narahlo zakrijemo s prstjo, toda ne pregloboko. Vrste označimo.

 

Redčenje

Po načrtu sejanih sejancev ne redčimo. Vrste sejancev, kot je na primer korenje, redčimo v etapah: najprej samo eno črto, potem postopno do priporočenih razdalj med sejanci.

 

Metoda setvene grede

Setveno gredo temeljito pripravimo, da si zagotovimo veliko močnih sejancev za presajanje. V razdaljah 10 cm pripravimo 90-120 cm dolge in 6-13 mm globoke brazde. Sejemo na redko in prekrijemo z drobno prstjo ali peskom. V suhem vremenu zalivamo, pred vročim soncem pa zavarujemo s plastično mrežico in odstranjujemo plevel. Zrele sejance najprej zalijemo, potem jih dvignemo in presadimo v vrste za gojenje ali na bodoči stalni prostor.

 

2018-04-17T17:59:45+01:00 Pomen semenarjenja|
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih