Bo zmaga hišnika proti multinacionalki spremenila sodobno kmetijstvo?

V ZDA se je končalo sojenje, na katerem je hišniku DeWaynu Johnsonu uspelo dokazati, da je za njegovo neozdravljivo obliko raka Nehodgkinov limfom kriv pesticid glifosat podjetja Monsanto, ki ga je uporabljal za škropljenje šolskih trat. Sodišče v San Franciscu je določilo, da mora podjetje Bayer, ta je junija letos kupil Monsanto, Johnsonu plačati 289 milijonov dolarjev.

 

O rakotovornem glifosatu veliko piše tudi naravovarstvenik in svobodni raziskovalec Anton Komat: »Grozljiva in zamolčana resnica o glifosatu je, da je metabolični strup, ki učinkuje prikrito v vseh organizmih, od bakterij, rastlin, živali do človeka. Ta zahrbtni strup je prisoten povsod, v prsti, vodi, zraku, in kot senca smrti pokriva ekosistem planeta.« Celoten članek – Glifosat – faustovska pogodba s hudičem, ki je bil objavljen v reviji Zarja, si lahko preberete tukaj.

 

V članku Bayerjev glavobol po imenu Monsanto, ki ga je 30. avgusta objavil časnik Finance, pa lahko med drugim preberete tudi kaj o glifosfatu in obsodbi meni agrarni ekonomist Emil Erjavec z biotehniške fakultete. »Obsodba Monsanta, ki je bil že dlje časa tarča kritik, je le kamenček v mozaiku izrazitih globalnih sprememb industrije vložkov v kmetijstvo, ki se zdaj dogajajo. Bo pa ta primer kakšno stvar tudi pospešil. Bayer že tako prevzema Monsanto, katerega ime bo s tem izginilo, saj je za mnoge sinonim za vse zlo v sodobni pridelavi hrane. Je pa dejstvo, da poraba pesticidov na globalni ravni pada že nekaj let

 

Bi bila rešitev lahko biohrana? Erjavec meni, da bo glavni protagonist ekološkega kmetijstva potrošnik, ki zahteva boljši odnos do okolja, narave in živali, globalni proizvodno-tržni sistemi pa se prilagajajo, tudi zato, da bi glavni igralci dobivali ali lažje ohranjali tržne deleže in dobičke. To se lepo vidi v ZDA, vse bolj tudi na Kitajskem, v Braziliji, kjer je bila ta transformacija hitra, trajala je nekaj desetletij. Ali bo prehitela uničevanje naravnih virov, pa je seveda vprašanje. Kot tudi kaj se bo dogajalo v Afriki, ki je s tega vidika ključna celina, zaradi neizkoriščenih potencialov, političnih konfliktov in igre interesov mednarodnih sil. »Ne pozabimo, da je hrana strateška dobrina.«

 

Celoten članek Bayerjev glavobol po imenu Monsanto, si lahlo preberete tukaj.

 

 

 

 

2019-02-25T14:39:00+01:00 Iz medijev|
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih