Anton Komat: Vojna za semena

Sodišče Evropske unije s sedežem v Luksemburgu (The European Court of Justice) je razsodilo v korist malih pridelovalcev in multinacionalkam odvzelo nadzor nad semeni. Sodba je bila izrečena v četrtek, 12. julija 2012. Sodni spor je bil sprožen v Franciji med semenarsko korporacijo Graines Baumax, ki je tožila male kmete in vrtičkarje iz združenja Kokopelli. Člani nedobičkonosne organizacije Kokopelli iz Francije delujejo pri ohranjanju pestrosti zelenjadaric in žit, pri čemer del semen ponujajo ljubiteljskim vrtičkarjem in malim kmetom. Podjetje Graines Baumax je njihovo pestro ekološko ponudbo prepoznalo kot veliko poslovno grožnjo, zato je proti organizaciji Kokopelli že leta 2005 vložilo tožbo. Kot razlog so navedli nelojalno konkurenco. V ponudbi Kokopellija, ki sicer obsega 460 sort, so namreč našli 233 sort, ki niso vpisane v nacionalno ali v evropsko sortno listo in imajo »podobne« značilnosti kot sorte v njihovi poslovni ponudbi. Tožba je bila usmerjena v dve točki: Kokopelli ne sme prodajati semen, ki niso registrirana, in v odškodninski zahtevek 50.000 evrov zaradi poslovne škode, ki jo je menda utrpel Graines Baumax. Prvostopenjsko sodišče v Franciji je razsodilo v korist korporacije Graines Baumax, zato je oraganizacija Kokopelli vložila pritožbo na sodišče Evropske unije v Luxembourgu. Tako je pravda prišla do luksemburškega sodišča, to pa je razsodilo v korist Kokopelliju, to pomeni v korist civilnim mrežam zbiralcev in varuhov semen tradicionalnih (historičnih) sort kulturnih rastlin, ki delujejo po Evropi. S to sodbo je evropsko sodišče uradno podprlo avtohtonost in edinstvenost starih sort in ne uniformnost patentiranih hibridov ter je s tem zatrlo kriminalni monopol semenarskih korporacij, ki zdaj obvladujejo že 67 % svetovnega trga s semeni.

Gre torej za precedenčno sodbo, za prelomni sodni primer, ki ščiti tradicionalne varietete kulturnih rastlin in dovoljuje pravico do semen vsem Evropejcem, torej neomejen dostop do njihove stoletne kulturne in genske dediščine, ki jim je bila ukradena. Sodna zmaga pomeni izjemno0 pomembne korak na poti do poštene in pravične uporabe kulturne dediščine Evropejcev. Vedeti moramo, da je bilo do te sodbe evropskega sodišča pravica uporabe semen omejena na Katalog registriranih sort poljščin in zelenjadnic, ki so jih registrirale korporacije kot svojo inetelktualno lastnino (TRIPS – Trade Related Intelectual Property Rights).Velikim semenarskim koncernom je uspelo privatizirati trg semen in s tem omejiti pravice ljudi do njihovih lastnih historičnih sort in njihovih semen in ta boj je sedaj dobljen. Naši mediji o tem niso poročali. Pomenljivo, bedno in tragično!

 

Anton Komat: Vojna za semena 2. del

Anton Komat: Vojna za semena 3. del

Anton Komat: Vojna za semena 4. del

Anton Komat: Vojna za semena 5. del

Anton Komat: »Boj za semena preživetja postaja boj za preživetje Evropejcev« – Vojna za semena 6. del

 

VIR: iz knjige Voda, zemlja, seme, avtor Anton Komat

x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih