Anton Komat: Vojna za semena 3. del

Slovenski varuhi semen

Po svetu je zato veliko iniciativ za zaščito semen tradicionalnih sort. Naj navedem le nekaj mrež reševalcev semen sort: Švica – Pro Specie Rara, Portugalska – Free the Seeds, Anglija – Heritage Seed Library, Nemčija – VEN, Danska – Frosamlerne, Irska – Seed Saver Association, Finska – Maatiainen, Kanada – Seeds of Diversity, Avstralija – Seed Savers Network itd. Zato smo v Mariboru v okviru EPK (Evropske prestolnice kulture ) – Urbane brazde, izdelali zamisel Varuhov semen, saj je bil skrajni čas, da začnemo reševati dragoceno zgodovinsko dediščino. Povezali smo se z Avstrijsci, pri katerih taka mreža že deluje, imenuje se Noetova barka in ima sedež blizu Dunaja. Priskočili so nam na pomoč z nasveti in izkušnjami, ki jih imajo na tem področju že dvajset let. Naš namen je, da Varuhi semen prerastejo v vseslovensko mrežo, tako kot je to Kokopelli v Franciji ali Noetova barka v Avstriji.

V pogovoru z Avstrijci smo ugotovili, da je v srednjeevropskem prostoru doslej izumrlo že 85% vseh starih sort, in to velika večina v zadnjih štiridesetih letih. Vse, kar so vzgojili predniki v stoletjih, rastline, ki so najbolje prilagojene našemu okolju, izumirajo, to je tako, kot bi rušili temelje hiše, v kateri živimo. Čeprav vemo, da je Slovenija eden od centrov biodeverzitete v Evropi, glede reševanja starih sort nismo naredili nič. Ker hkrati uvažamo že dve tretjini hrane, s tem ogrožamo lastno nacionalno varnost. Semena so temelj prehranske suverenosti vsakega naroda. Pridružite se slovenskim Varuhom semen!

 

V nadaljevanju o tem, da brez semen ne bo prehranske suverenosti.

 

VIR: iz knjige Voda, zemlja, seme, avtor Anton Komat

 

x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih