Anton Komat: Semena preživetja za varnejšo prihodnost – 8. del

Na norveškem otočju Svalbard, blizu Severnega pola, je globoko pod zemljo zgrajen bunker, globalna semenska banka. Imenujejo jo »Trezor za sodni dan« (Doomsday Vault). Tam je shranjena največja zbirka semen iz celega sveta, ki se nenehno dopolnjuje. Objekt je tako trdno grajen, da preživi direkten udar medcelinskega jedrskega projektila ali pa padec asteroida, ki bi uničil civilizacijo (najmanjšo verjetnost padca asteroida ima področje okrog zemeljskih polov). Glede na to, da so investitorji in s tem tudi lastniki te trdnjave velike korporacije in globalni milijarderji, si lahko predstavljamo, komu je ta zbirka namenjena, ko pride do »sodnega dne«.

Rastline so osnova za človekovo življenje in preživetje. Ohranjanje njihove raznolikosti je strateška podlaga za varno prihodnost človeštva in tudi nas Slovencev. Ohranjanje historične pestrosti naših sort pomeni ohranjanje najdragocenejše kulturne dediščine slovenskega naroda. Historične sorte v Sloveniji so prav tako del naše dediščine kakor naš jezik, zgodovinski spomin, arheološke ostaline ali umetnost. Poleg vsega so to živa bitja, ki so sobivala z nami, nas hranila, oblačila in zdravila! Semena preživetja smo prejeli od svojih očetov in dolžni smo jih ohraniti za preživetje svojih otrok. Slovenija ima še vedno izjemno pestre historične varietete kulturnih rastlin, in če tega bogastva ne bomo znali zavarovati, nam ga bodo kaj kmalu odnesli čez meje. Pravzaprav nam ga že odnašajo, le da naši »odgovorni« tega še opazijo ne. Medtem si bomo še sami z uvajanjem hibridov dokončno in samomorilsko uničili še zadnje ostanke pestrosti historičnih sort. Že danes od korporacij odkupujemo za velike denarje nazaj svoje ukradene gene, seveda preoblečene v embalažo najdonosnejših patentiranih hibridov. Če ne bomo rešili preostanka historičnih varietet, bomo postali sužnji lastnikov semen. Takrat bo prepozno za karkoli! Semena sedanjosti hranijo odgovore na vsa vprašanja naše prihodnosti! Semena tradicionalnih varietet kulturnih rastlin so tudi za nas semena preživetja. Zato je skrajni čas, da stešemo slovensko barko, da ustanovimo svojo mrežo reševalcev semen preživetja!

 

V nadaljevanju o čudežnem svetu semen.

VIR: iz knjige Voda, zemlja, seme, avtor Anton Komat

 

x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih