Ali je vredno shranjevati prav vsa semena?

Nekatera semena izpadejo bolje kot druga

Če rastlina doživi pretres, recimo, da ji primanjkuje vode ali pa jo napadejo škodljivci, ji ne bo ostalo kaj prida energije za seme. Nastalo bo morda manj ali manjše seme, v katerem ne bomo našli veliko založnega tkiva oziroma kalčkov, ki bi bili sposobni za življenje. Pri obolelih rastlinah morejo nastati semena, ki prenašajo patogene klice, ki lahko preživijo na semenu, ki ga shranjujete, zato bi utegnili okužiti prihodnje sadike. Za cilj si morate zastaviti, da boste shranjevali kar se da zdravo in močno seme, kar pomeni, da boste ločevali močno seme od slabotnega že takrat, ko ga boste čistili in pripravljali za shranjevanje.

Ne šteje pa samo, kako zdravo je seme. V dno duše morate biti tudi prepričani, da se bodo iz semena, ki ga shranjujete, izvile rastline z lastnostmi, kakršnih se nadejate od njih: z obilno rodnostjo, s slastnimi plodovi ali listi ali pa z odpornostjo na bolezni. Včasih se takšne lastnosti pojavijo same od sebe, včasih pa je treba ubrati določene korake, da bo pri rastlinah, ki vam rastejo, nastalo tudi seme, iz katerega bo zrasla prava stvar.

 

VIR: iz knjige KAKO SHRANJUJEMO ZELENJAVNA SEMENA – Fern Marshall Bradley založbe CANGURA

x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih